miercuri, 7 aprilie 2010

10 reguli pentru a fii in forma la serviciu

1. Faceţi mişcare cel puţin 30 minute/zi. Orice fel de mişcare e binevenită. Recomandările mele sunt pentru exerciţiile aerobe care antrenează grupe mari musculare: plimbare, alergare uşoară (jogging), ciclism (în aer liber sau staţionar), patinaj, înot, schi. Dacă nu reuşiţi să faceţi zilnic sport, încercaţi să acordaţi timp pentru acesta măcar de 3-4 ori/săptămână (3 ore jumătate săptămânal).
2. Aveti grijă la ce mâncaţi şi când. Masa de dimineaţă e importantă, sărirea ei poate duce la probleme reale de sănătate. Pauza de masă e unul dintre mijloacele de a reduce masa de seară, are rolul de a furniza creierului substratul energetic pentru partea a doua a zilei (o pauză de 30 de minute e suficientă).
3. Beţi 2 litri de apă pe zi.
4. Aveţi grijă de igiena bucală. Folosiţi apa de gură după periaj, utilizaţi aţa dentară
5. Spălaţi-vă des pe mâini.
6. Gândiţi pozitiv.
- nu puneţi la inimă toate fleacurile;
- modificaţi-vă modul de a reacţiona la neplăcerile mai mici sau mai mari ale vieţii: Chiar merită să vă enervaţi pentru un incident în trafic, pentru o pată pe cămaşă sau că nu au ieşit toate cum aţi dorit?
- relaxaţi-vă: exersaţi respiraţia abdominală, ascultaţi muzică de relaxare, practicaţi Yoga sau tai-chi, petreceţi câteva minute/zi în rugaciune;
- petreceţi timpul liber într-un mod cât mai plăcut - teatru, prieteni, ieşiri din oraş
7. Respectaţi orele de somn. Pentru a fi în formă bună a doua zi, trebuie să dormiţi în medie 8 ore/noapte. Importantă este însă calitatea somnului;
8. Întăriţi contactele sociale cât mai diverse.
9. Acordaţi câteva minute pe zi părţii spirituale a existenţei.
10. Renuntaţi la fumat.

sursa : http://www.realitatea.netdr. Radu Boari, medic primar medicina muncii în cadrul CMU.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu