vineri, 13 august 2010

Alimentele şi lichidele indicate pe timp de caniculă

Alimente recomandate pe timp de caniculă: salata verde, salata de varză crudă, lapte, unt, brânzeturi (de preferat fără sare), cereale, fructe şi legume.

Cele mai bune fructe pe timp de caniculă: mere, pere, struguri dulci, pepene verde, pepene galben, piersici, roşii, mandarine, kiwi, cireşe, avocado, caise.

Cele mai bune legume pe timp de caniculă: varză, salată verde, castraveţi, roşii, sparanghel, conopidă, ciuperci, mazăre, ardei, cartofi, dovlecei, morcovi, pătrunjel.

Alunele sărate sunt bune de consumat vara din două motive: în primul rând pentru că acestea te vor face să consumi cantităţi mai mari de apă, iar în al doilea rând, pentru că datorită conţinutului de sare vei reţine mai multă apă în organism, ceea ce înseamnă că vei fi mai hidratat.

Pepenele verde este o explozie de vitamine, un adevărat deliciu culinar, un aliment foarte saţios, detoxifiant şi extrem de hidratant. Cura cu pepene verde îţi hidratează intens pielea datorită conţinutului de 90% apă. Ţinută pe termen lung, această cură poate îndepărta definitiv acneea, dar şi kilogramele în plus.

Salate de legume reprezintă o masă uşoară şi plină de vitamine, perfectă pentru zilele caniculare. Dacă amestecăm cinci dintre legumele preferate cu puţin ulei de măsline, oţet balsamic şi câteva condimente, obţinem o gustare perfectă pentru o temperatură de peste 35 de grade Celsius.

Alimentele contraindicate pe timp de caniculă: alimente grase, carne de vită, carne de porc, alcool, cafea ş.a.

În zilele cu adevărat toride, este indicat consumul de cantităţi mai mici de alimente pentru evitarea indigestiilor care sunt mult mai frecvente în această perioadă. De asemenea, pentru a te răcori, este recomandat să consumi lichide la temperatura camerei, fără un conţinut mare de zahăr, în cantităţi cât mai mari.

Lichidele potrivite pe timp de caniculă sunt următoarele: limonada, socata, ceaiul de tei cu lămâie, suc de fructe proaspete, ceaiul de busuioc, ceaiul verde, ceaiul de rozmarin, ceaiul de coriandru, ceaiul de sunătoare şi cel de măceşe.

Un litru de limonadă pe zi te va răcori instant şi îţi va reda toate mineralele pierdute.

Socata favorizează transpiraţia şi eliminarea toxinelor din organism. Mai mult decât atât, consumul de socată revigorează intens organismul, lucru extrem de necesar atunci când temperatura de afară este copleşitoare.

Sucurile de fructe proaspete trebuie consumate imediat după preparare, pentru a evita efectul oxidării. Sunt indicate sucurile preparate în casă. De asemenea, persoanele care au un stomac sensibil pot dilua sucurile de fructe cu apă plată pentru a reduce din aciditatea fructelor.

sursa : http://www.gorjeanul.ro/sanatate/alimentele-si-lichidele-indicate-pe-timp-de-canicula?Itemid=151

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu