luni, 6 decembrie 2010

5 trucuri pentru o viata mai activa

Ar trebui sa fie foarte simplu: minim 45 – 60 de minute de sport pe zi, in ritm sustinut, si prevenim acumularea de kilograme. Simplu…de zis. De facut este, de obicei, “ceva” mai greu. Fie ca vorbim despre comoditate, despre rezistenta scazuta la efort ori chiar despre lipsa timpului, cert este ca multi dintre cele/cei care “se hotarasc” ca “de maine” sa faca sport, stabilind uneori chiar si o durata zilnica minima pentru miscare, renunta la “program” dupa cel mult 2-3 saptamani (asta in cazul fericit in care se apuca…).
Pentru a veni in ajutorul vostru, acelora care va regasiti in categoria descrisa, va propun cateva “trucuri” care va vor ajuta sa va puneti in miscare fara sa “faceti sport” propriu-zis (chiar si ideea in sine de a “face sport” este, uneori si pentru unii dintre noi, stresanta), si cu pierdere minima/nula de timp. Atentie insa: folositi trucurile ca si elemente complementare sportului, nu ca si inlocuitor al sau. Macar in weekend trebuie sa va gasiti putin timp si sa va mobilizati pentru a “face sport”!
“Trucurile” acestea ar trebui sa fie lucruri cunoscute de catre noi toti, doar ca le uitam/nu le constientizam.
1) Mergeti la serviciu cu masina? Daca nu aveti motive practice si “puternice” pentru a face acest lucru (de exemplu, economie de timp de 2*30 de minute), alegeti mersul pe jos (daca serviciul este aproape) sau mersul cu transportul in comun. In cazul folosirii transportului in comun, aveti de mers pe jos macar intre casa si statie, respectiv statie si servici. In plus, puteti cobori cu o statie mai repede/urca dupa ce mergeti o statie pe jos, la intoarcere – daca nu luati metroul.
2) Locuiti la bloc? Daca nu suferiti de afectiuni cardio-respiratorii severe, atunci cand nu aveti bagaje grele alegeti scarile in locul liftului (evident, asta daca nu locuiti la etajul… 20:)).
3) Socotiti timpul cat va ia sa mergeti pe jos intre 2 puncte (de exemplu, de la serviciu pana la statia de autobuz). Propuneti-va un timp cu 15-20% mai mic si…mariti pasul!
4) Seara. Ati ajuns acasa. Care este primul lucru pe care il faceti dupa ce va “faceti comod”? Mancati sau va asezati in fata televizorului? Obiceiul acesta trebuie schimbat! Alegeti cateva miscari de streching, respirand lent si profund in timpul lor. Sunt necesare doar cateva minute.
5) Va place sa cantati? Aveti sau nu voce, alegeti sa cantati! Cu sau fara “ajutorul” inregistrarii. Nu trebuie neaparat sa stiti toate cuvintele, nu sunteti doar la… Megastar. Sunteti acasa, nu v-ar putea auzi decat cei dragi, care, in cel mai rau caz, se vor… amuza. Beneficiile (dumneavoastra)? Va oxigenati organismul, va cresteti capacitatea pulmonara si va puneti sangele in miscare!

Sursa : SA FII TU SANATOS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu