miercuri, 1 decembrie 2010

9 sfaturi pentru o iarna sanatoasa

1) Daca sunteti la dieta, nu va impuneti un regim la fel de strict ca in timpul sezonului cald. Ascultati-va organismul si cresteti usor aportul de calorii. Consumati. pe masura ce temperaturile scad, carbohidrati de calitate si grasimi bune in cantitati ceva mai mari.
2) Cresteti aportul de vitamina D (folosind surse naturale: peste gras, oua, lactate, nuci, ciuperci).
3) Serviti mancare calda. Acest lucru ajuta la mentinerea temperaturii si la buna functionare a organismului iarna.
4) Treziti-va, pe cat posibil, mai tarziu. Este bine sa adaptati orele de somn si activitatea in functie de bioritm, iar acesta este influentat de reducerea intervalului de lumina.
5) Nu faceti brusc efort fizic in frig, nici imediat dupa ce ati venit “de la frig”. Organismul trebuie pregatit pentru efort, incalzit mai ales daca este/ a fost supus temperaturilor scazute: aceasta deoarece frigul are efect vasoconstrictor.
Efortul in conditii de frig este total contraindicat cardiacilor.
Persoanele sanatoase este indicat sa nu forteze aproape de/la limita atunci cand fac sport iarna (chiar daca facem sport in spatii bine incalzite).
6) Daca suportati mai greu frigul, folositi vasodilatatoare si hipertermiante naturale: ciocolata amara, ceai de macese, scortisoara, usturoi etc.
7) Iarna este anotimpul ceaiurilor! Acestea va incalzesc, mentin aportul de lichide si de vitamine si pot ajuta la cresterea imunitatii, protejandu-va de raceli.
8) Atentie la modul in care va “echipati” in zilele geroase! Imbracamintea trebuie sa fie nu doar suficient de groasa, ci si lejera. Cand imbracamintea nu este stransa pe corp, pastrarea caldurii se realizeaza mai eficient iar mobilitatea are si ea de castigat.
9) Spuneti “Da” iesirilor si plimbarilor in aer liber, chiar si pe ger! Exceptia o fac cei care au probleme medicale din a caror cauza contactul cu frigul este contraindicat (cardiaci, bolnavi de bronsita cronica sau de astm, persoane care sufera de reumatism, cele cu anumite afectiuni ale ochilor sau ale rinichilor etc.).

Sursa : site SA FII SANATOS 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu