miercuri, 8 decembrie 2010

Ce alegem cand…nu avem de ales? Fast Food cu pierderi minime pentru sanatate

Stim deja ce trebuie sa alegem daca tinem la o dieta sanatoasa. Cu toate acestea, exista si momente (destule, din pacate…) cand pur si simplu nu avem timp pentru o masa “socotita”. Traim o viata “pe fuga”, timpul este principalul factor de presiune, de stres, cele 24 de ore ale zilei nu ne mai ajung. Uneori nu avem de ales, trebuie sa luam masa “din mers”, in oras. Si in aceasta situatie, exista alegeri foarte nocive, alegeri nocive si alegeri mai putin nocive. Ce alegem, asadar, in aceste conditii, ca sa avem cat mai putin de pierdut?
Inainte de toate, haideti sa largim notiunea de fast food la toate produsele alimentare pe care le putem cumpara si consuma rapid, “in drum”.
Iaurtul de baut. Uneori, in drumul vostru gasiti un magazin de unde va puteti lua rapid iaurt de baut. Ar trebui sa dureze maximum 2 minute. Exista, in plus, shaormerii care vand separat si ayran. Puteti consuma iaurtul chiar din mers, nu conteaza daca unii v-ar putea considera ciudat(a). Sanatatea voastra este cea care conteaza!
Covrigii – reprezinta un compromis fara efecte negative semnificative, mai ales daca sunt bine facuti. Cand mancam “din mers” tindem sa nu mestecam bine mancarea, iar stomacul poate avea de suferit. Covrigii bine facuti actioneaza, datorita amidonului continut, ca si pansament gastric.
Covrigii nu contin decat faina, apa, sare, susan sau mac, eventual putin zahar (in functie de sortiment). Este o compozitie simpla, fara substante nocive pentru organism.
Shaorma, dar nu oricum. Shaorma poate fi o mancare “acceptabila” din punct de vedere al sanatatii, daca alegeti o varianta mai simpla: cereti sa nu va puna deloc maioneza, nici cartofi. Riscul unei carni vechi, de proasta calitate ori “pregatite” cu potentiatori de gust si conservanti nocivi ramane.
Cornuri simple, cu branza, ciocolata sau gem. In acest caz, consumati o singura bucata. Cereti fara zahar pudrat/daca deja este pudrat cu zahar, indepartati zaharul. Atentie: nu consumati niciun produs de patiserie care contine foietaj, indiferent de felul foietajului (strudele, placinte etc.). Nu consumati nici gogosi/langosi/scovergi. Combinatia faina – ulei - zahar (ulei de proasta calitate si preparat termic) este foarte nociva! In plus, aceste produse sunt de obicei mai dulci decat cornurile. Produsele fainoase tip corn au un continut foarte redus de ulei si sunt mai putin dulci, chiar si cele care au in compozitie un aliment dulce.
Important: daca mancati in timpul mersului, incetiniti putin ritmul, astfel incat respiratia sa nu fie accelerata, sa mestecati bine mancarea si sa nu riscati sa va inecati!

Sursa : site SA FII TU SANATOS !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu