vineri, 17 decembrie 2010

Topul alimentelor care scad nivelul de colesterol rau

Colesterolul este un compus organic din grupa lipidelor, cu rol in reglarea permeabilitatii membranelor celulare, in metabolism, in sinteza unor hormoni (hormoni de stres, hormoni sexuali), a acizilor biliari si a unor vitamine. De asemenea, colesterolul influenteaza legaturile neuronale si reactia eficienta a sistemului imunitar.
Cea mai mare parte din colesterol este, in general, obtinut din alimente (iar o parte mai mica este fabricat de organism).
Daca este in exces, se depune pe peretii vaselor de sange sau/si, sub forma de calculi, in vezica biliara.
Colesterolul rau este cel din LDL (lipoproteinele cu densitate mica, concentrate in colesterol). Cresterea nivelului LDL la peste 1,6 grame pe litru genereaza cresterea riscului coronarian.
Alimentatia actuala tinde sa favorizeze excesul de colesterol in organism, exces potentat si de sedentarism.
Topul alimentelor care reduc nivelul de colesterol rau / previn asimilarea sa:

- usturoiul (crud), datorita numeroaselor substante active care au in compozitia lor sulf, substante ce impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange, si datorita enzimelor continute;
- ceapa (cruda), datorita acizilor, a sulfurilor continute si a uleiului sau volatil;
- merele, datorita unor flavonoizi cu actiune specifica asupra colesterolului rau;
- grapefruit-ul, datorita continutului de licopen si acizi;
- cerealele integrale, prin continutul de vitamine B (B3, B6 si B8 au rol in scaderea colesterolului rau) si prin cel de fibre (fibrele grabesc tranzitul intestinal, lasand mai putin timp pentru absorbtia grasimilor; asadar, fibrele previn excesul de colesterol);
- nucile, migdalele, semintele de dovleac si semintele de floarea-soarelui, datorita acizilor grasi sanatosi si a unor minerale continute (magneziu, sodiu); trebuie consumate in stare cruda;
- pestele gras (datorita grasimilor bune continute);
- soia (daca folositi soia boabe, de la plafar);
- maslinele si uleiul extravirgin de masline (in stare cruda).

Sursa : site SA FII TU SANATOS 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu