marți, 22 februarie 2011

Somnul suficient si de calitate, important pentru controlul masei corporale

O alimentatie corecta si o viata activa, in care sportul sa fie practicat cu regularitate reprezinta conditii esentiale pentru a combate excesul de greutate.
Exista insa si un alt element, mai putin cunoscut, care contribuie la mentinerea siluetei: somnul suficient.
Lipsa odihnei conduce la cresterea productiei de grelina si la diminuarea leptinei, 2 hormoni care contribuie la controlarea senzatiei de foame. Reducerea nivelului de leptina creste apetitul iar cresterea secretiei de grelina stimuleaza pofta de mancare.
Leptina este secretata de tesutul adipos si depinde de cantitatea acestuia: cand tesutul adipos scade, scade si secretia sa, crescand senzatia de foame. Grelina este secretata de stomac.
In urma unor studii realizate in California s-a constatat ca o ora suplimentara de somn reduce cu 25-35% riscul de obezitate la tineri.
Dereglarea nivelului celor 2 hormoni cauzeaza, in general, pofta de a manca alimente bogate in calorii – fainoase concentrate sau surse bogate de grasimi.
In plus, oboseala cauzata de insuficienta somnului reduce disponibilitatea de a face exercitii fizice. Efectul orelor prea putine de somn asupra masei corporale este, asadar, unul combinat, actionand foarte eficient: tindem sa mancam mai mult si sa facem mai putin sport.
Somnul suficient si de calitate ar trebui, asadar, inclus pe “lista” cu factorii de care trebuie sa tinem cont pentru a slabi/a evita ingrasarea.

Sursa : SA FII TU SANATOS !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu