miercuri, 24 august 2011

La ce boli ne predispun grupele de sange?

Exista patru grupe de sange (0, A, B, si AB), iar in Romania 33% din populatie are grupa 0, 43% grupa A, 16% grupa B si 8% grupa AB. In functie de grupa pe care o aveti, este mai probabil ca, in timp, sa dezvoltati anumite boli.


Grupa O
Persoanele care au grupa 0 de sange tind sa devina sensibile la schimbarea bioritmului, au un sistem imunitar hiperactiv, o aciditate crescuta si sunt predispuse la alcoolism. Ele au un risc mai mic de a muri de malarie, dar sunt mai vulnerabile la holera si ulcer stomacal cauzat de virusuri si bacterii. Geneticianul Danielle F. Shelton, cercetator la Universitatea din Manchester, a constatat, in urma unui studiu desfasurat in Islanda, unde predomina grupa de sange 0, ca riscul de cancer de col uterin, de rect, ca si de piele este extrem de crescut la femei. La fel de ridicat este riscul de cancer retinian si al glandei epifize, mai ales la femeile sub 35 de ani. De asemene este posibil ca aceste persoane sa dezvolte, in timp, alergii si afectiuni ale pielii, reumatism, hepatita, artrita, colecistita, afectiuni cardiace, boli inflamatorii, tulburari endocrine.

Grupa A
Este cea mai frecvent intalnita grupa de sange. Purtatorii ei prezinta un risc crescut la contractarea unor boli precum cele cardiovasculare si diabet, tulburari psihice si afectiuni de tip canceros. De regula au un sistem imunitar sensibil. Persoanele cu aceasta grupa de sange mai pot fi afectate de bolile endocrine, in special insuficienta tiroidiana si hipercorticismul, au tendinta de a retine apa in organism si sunt predispuse la constipatie atona, osteoporoza. Grupa sangvina A reprezinta un factor de risc in ceea ce priveste aparitia cancerului gastric la fel de mare ca si fumatul, consumul de alcool si consumul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Grupa B
Persoanele cu grupa de sange B au o rezistenta mai mare la boli, sistemul lor imunitar fiind mai puternic. Totusi sistemul lor limfatic este unul deficitar, fapt care cauzeaza afectarea globulelor albe prin leucopenie, limfocitoza sau mononucleoza. Din acest motiv persoanele cu grupa sangvina B pot contracta mai des viroze, micoze, boli microbiene, reumatism si afectiuni pulmonare. De asemenea sunt mai predispuse la bolile autoimune, la oboseala cronica, diabet, afectiuni renale, hipotensiune arteriala si scaderi in greutate. Pe pielea acestora pot aparea uneori pete de culoare vinetie, fiind o consecinta a dificultatilor de coagulare, fapt care poate cauza tromboza. Persoanele cu grupa de sange B prezinta un risc mult mai mare de a suferi de cncer pancreatic. Aceasta grupa este mai putin vulnerabila la aparitia cancerelor tumorale, cancer pulmonar, endocrin (glandular) cerebral, insa pot fi expuse aparitiei cancerului osos si conjunctiv reticulat.

Grupa AB
Aceasta grupa reuneste caracteristici hematologice atat de la grupa A cat si de la grupa B, fapt ce genereaza afectiuni caracteristice ambelor grupe. In cazul grupe de sange AB incidenta la cancer de tiroida este maxima in Canada, S.U.A. si Europa. Aceste persoane manifesta un risc crescut de a dezvolta boli neuro-endocrine, afectiuni hematologice, metabolice, stres si carcinogeneza. Femeile cu grupa AB pot suferi mai frecvent de cancer ovarian sau preeclampsie. Compozitia grupei sanguine determina o rezistenta scazuta mai ales la frig si precipitatii. De aici rezulta pleurezii, reumatism, pneumonie si infectii virale. In schimb, persoanele cu grupa AB sunt mai rezistente la actiunea agentilor microbieni.


Sursa :redactia medlive.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu