luni, 15 noiembrie 2010

AVOCADO

Fruct mai putin consumat in tara noastra, avocado poseda calitati pentru care ar trebui sa intre mai mult in atentia celor interesati de o alimentatie sanatoasa.
5 motive pentru a consuma avocado:
1) Are o compozitie complexa, oferind organismului o mare parte dintre nutrientii esentiali. Contine vitamine – E, provitamina A ( betacaroten ), K, B3, B5, B6, B8, B9, C, minerale – magneziu, potasiu, fosfor, fier, zinc, cupru si grasimi mononesaturate, sanatoase. Continutul de proteine este redus (intre 2 si 2,2%), dar avocado este una dintre putinele alimente vegetale care contine toti cei 9 aminoacizi esentiali organismului. Continutul sau complex ii confera excelente proprietati nutritive si bune proprietati antioxidante.
2) Datorita grasimilor bune continute, a vitaminelor, mineralelor si a beta-sitosterolului, avocado protejeaza sistemul cardiovascular. Avocado este mai concentrat in potasiu decat bananele. Consistenta si gustul sau unturoase il fac potrivit si consumului in sandwich-uri, consumat regulat in acest mod el mentinandu-va inima sanatoasa. Acidul oleic (grasime buna, continuta de avocado) si beta-sitosterolul reduc nivelul colesterolului.
3) Avocado are proprietati anticancerigene, in primul rand datorita concentratiilor specifice de vitamina E, betacaroten si luteina.
4) Este energizant, datorita combinatiei dintre principiile active si continutul caloric destul de ridicat. Numarul de calorii la suta de grame variaza intre 150 si 350, in functie de cat de copt este si de soi. (intre 260 si 350 de calorii in functie de soi, la fructele coapte optim pentru consum).
5) Consumat regulat, avocado previne artroza.
Alegeti fructele coapte, care nu sunt prea tari la atingere. Coaja de avocado nu este comestibila. Pulpa, galben deschis – verzuie, are un gust gras, care pentru unii dintre dumneavoastra poate fi neplacut daca doriti sa o consumati ca atare. Cel mai indicat mod de a consuma avocado este in salate, alaturi de branzeturi usoare si de legume autohtone. Salata cu avocado are un gust mai bogat si va placea chiar acelora care nu consuma fructul gol.
Avocado copt rezista 2-3 zile la frigider; daca ramane taiat, preveniti oxidarea pulpei umezindu-i suprafata cu zeama de lamaie. Daca nu este bine copt, avocado se va coace la temperatura camerei

Sursa : SA FII TU SANATOS


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu