vineri, 5 noiembrie 2010

Vrei sa slabesti? Dormi bine!

Prea putine ore de somn pe noapte ar putea constitui una dintre cauzele pentru care de multe ori dietele esueaza si nu reusim sa ne debarasam de kilogramele in plus in ciuda restrictiilor alimentare si a unui program riguros de miscare.
Iata ce ne anunta cercetatorii americani de la Universitatea Chicago, care si-au publicat rezultatele studiului in Annals of Internal Medicine. Ei sustin ca somnul joaca un rol semnificativ in orice plan de slabire, minimum 8,5 ore fiind obligatorii pentru rezultate optime.

Mai mult decat atat, ceea ce au descoperit acestia este ca persoanele care dorm suficient noaptea elimina grasimile, in timp ce persoanele care dorm mai putin de 8,5 ore pe noapte pierd si din masa musculara.

Astfel, expertii atrag atentia ca daca dormim cel putin 8 ore si jumatate pe noapte in timp ce urmam o dieta pentru slabit, mai mult de jumatate dintre kilogramele pe care le vom da jos vor proveni din masa grasa. Pe de alta parte, daca dormim in jur de 5,5 ore pe noapte, vom slabi la fel de mult, insa un sfert din kilogramele eliminate vor proveni din depozitele de grasime, restul - masa musculara si alte tesuturi.
Alte studii pe aceeasi tema, derulate cu cativa ani in urma, arata ca persoanele care dorm putin au tendinta de a acumula mai multe kilograme in plus de-a lungul timpului. Explicatia este ca lipsa somnului altereaza nivelul hormonilor responsabili cu apetitul, leptina si grelina.

Leptina este secretata de celulele grase, iar atunci cand nivelul ei in organism scade, se instaleaza senzatia de foame. Pe de alta parte, grelina, care este secretata de stomac, creste ca urmare a lipsei de somn, ceea ce are acelasi efect, adica cresterea apetitului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu