joi, 18 februarie 2010

MORCOVUL


Aceasta leguma radacinoasâ este originara din Afganistan, unde crestea în stare salbatica. Ca multe alte plante, a suferit, de-a lungul secolelor, profunde transformari. Soiurile pe care le cunoastem astazi sunt fragede si dulci.

Indicatii

Natura a înzestrat morcovul cu vitaminele A, B, C, saruri minerale sielemente ca: fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, sodiu, caroten, asparagina etc.
Compozitia extrem de bogata în principii active face din morcov unnutriment terapeutic de prima importanta.
Continând fier din abundenta, actiunile sale remineralizante si antianemice sunt remarcabile; el contribuie la cresterea numarului de globule rosii si a cantitatii de hemoglobina.
Procentul mare de caroten face ca morcovul sa fie foarte indicat în procesul de crestere, în sporirea acuitatii vizuale si în combaterea dermatozelor. Morcovul prezinta interes si pentru persoanele preocupate de frumusetea epidermei, pentru ca el întretine supletea pielii si favorizeaza regenerarea celulelor.
Morcovul trateaza atât constipatia, cât si diareea, restabilind totodata peristaltismul intestinal.
Pentru actiunea sa cicatrizanta este recomandat îndeosebi în tratamentul ulcerelor gastrice si enterocolitelor.
Ficatul lenes, încarcat de deseuri si toxine, nu poate avea un prieten mai bun care sa-i stimuleze functionarea si sa-i ajute la dezintoxicare; morcovul este, deci, o leguma care trebuie sa fie inclusa zilnic în meniul hepaticilor, ca si în cel al reumaticilor, al celor suferinzi de artrita si guta, în curele de dezintoxicare a organismului si pentru calmarea durerilor.
In tot timpul anului, dar mai ales iarna, este bine sa se consume morcov pentru a întari mecanismele imunitare naturale ale organismului.
Zaharul din morcov sau levuloza nu are efecte negative asupra diabetului zaharat.
Dupa cum am mai aratat, cel mai bun mijloc de a profita de efectele benefice ale unei legume este consumarea ei sub forma de salata, ca aperitiv, fiarta înabusit sau pe abur sau cruda, ca pe un fruct, în orice moment al zilei. Morcovul se preteaza cu usurinta la aceste moduri de preparare.
Cu toate acestea, un consum exagerat - întins pe durata mai multor luni - poate sa produca anumite tulburari fara consecinte grave, ca icterul benign.
Fiti linistit, daca nu suferiti de nici o boala digestiva deosebita, puteti mânca si zece morcovi pe zi, timp de mai multe saptamâni, fara sa apara efecte nedorite.
La fel ca întreaga radacina, sucul de morcovi este un aliment foarte sanatos, prin abundenta de saruri minerale si vitamine, indicat în afectiunile amintite mai sus. Proprietatile speciale ale fibrelor vegetale pot fi conferite numai de pulpa legumei.
Fitoterapeutul Artault de Vevey a vindecat cu suc de morcov copii bolnavi de impetigo al fetei, administrându-le 50, pâna la 150 g de suc pe zi. Crustele au disparut dupa doua luni de tratament si, odata cu regresul bolii, micii bolnavi si-au recapatat frumusetea tenului si vigoarea.
Ca si alte numeroase vegetale, morcovul a fost folosit în numeroase retete. Aceste remedii ale farmacopeei populare s-au transmis pâna în zilele noastre. Usor de realizat, iata câteva dintre acestea:
Anemie: 100 ml de suc de morcov, 400 g de zahar. Se amesteca sucul cu 200 ml de apa minerala (un castronel). Se adauga zaharul, dizolvat în prealabil prin fierbere pe abur, pâna la obtinerea unui sirop. Se ia câte o lingurita de preparat, de opt-zece ori pe zi.
Anorexie: 5 g de seminte de morcov macinate. Se lasa sa infuzeze într-un vas cu apa clocotita, timp de 15 minute, dupa care se filtreaza preparatul. Se bea un pahar înainte de fiecare masa.
Diaree: 15 g de seminte de morcov sub forma de pudra. Se lasa sa fiarba în 300 ml de apa timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se bea o jumatate de pahar dimineata, pe stomacul gol, o alta jumatate de pahar cu o ora înainte de cina si înca una cu o jumatate de ora înainte de culcare.
Dispepsie: 5 g de morcov deshidratat (praf). Se lasa sa fiarba în 300 ml apa, timp de zece minute si se strecoara. Se bea câte o jumatate de pahar cu zece minute înainte de fiecare masa principala. Se bea încet si, de preferinta, caldut.
Gastrita: sa iau 150 g de morcovi bine spalati si uscati. Se extrage sucul, pentru a-l bea dupa ce i s-au adaugat putina apa minerala si miere. Se bea de 3 ori pe zi: dimineata, pe stomacul gol, dupa-amiaza si cu o jumatate de ora înainte de culcare.

Uz extern

Morcovul întinereste toate tesuturile din organism. Efectele sale benefice asupra epidermei sunt cunoscute de adeptii medicinei si cosmeticii naturiste.
Ten gras: se aplica suc proaspat de morcov pe fata si se lasa sa actioneze timp de 15 minute. Se spala cu apa minerala. Aceasta este si o masca detoxifianta pentru tenul uscat.
Riduri: doua polonice de suc de morcov, o lingurita de miere lichida, o lingura de ulei de grâu încoltit. Se amesteca. Se aplica pe fata. Se lasa un sfert de ora, apoi se clateste.
Piele crapata: câteva frunze proaspete de morcov se fierb în 400 ml apa. Indata ce da în clocot, se reduce focul cu o treime si se mai lasa sa fiarba zece minute. Se strecoara. Se foloseste acest decoct aplicându-l pe portiunile afectate cu ajutorul unei bucati de tifon sau de vata, de mai multe ori pe zi.
Arsuri: se iau trei morcovi, se spala bine cu apa calduta. Se dau pe o râzatoare fina, pentru a obtine un fel de pasta. Se aplica pe arsura un strat subtire de ulei de masline, apoi pasta obtinuta. Se bandajeaza cu un tifon. Se lasa sa actioneze aproximativ o ora.
Furuncule, ulcer varicos, pecingine: cataplasme cu frunze proaspete, strivite, sau cataplasme cu morcovi rasi. Se schimba cataplasma de doua ori pe zi.
Insolatii: Morcovii curatati se dau pe râzatoare. Se amesteca bine cu doua lingurite de iaurt. Se aplica aceasta pasta pe zonele afectate. Se lasa 20 de minute. Se clateste cu multa apa, daca se poate cu apa necalcaroasa.
Dermatita ulceroasa: se spala 100 g de morcovi cu apa calduta. Se rad fin, pentru a obtine o pasta. Se aplica local sub forma de cataplasma. Se lasa sa actioneze 30 de minute. Se schimba de doua ori pe zi.
Eczeme: se pregatesc morcovii ca în reteta precedenta. Se aplica trei cataplasme pe zi. Se fixeaza cu ajutorul unui bandaj si se lasa sa actioneze aproximativ o ora.
Afte, abcese: câteva frunze proaspete de morcov într-un litru de apa. Se lasa sa fiarba zece minute. Se strecoara. Se face gargara de sase-opt ori pe zi.

Sursa : www.retete-online.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu